Amen (2002) - Filme Crestine Subtitrate| Filme Crestine NoiFilme Crestine Subtitrate| Filme Crestine Noi Amen (2002) - Filme Crestine Subtitrate| Filme Crestine Noi
Amen (2002)
Votul tau:
Voteaza acest film
1 Comentariu 13,757 Vizualizari

Amen (2002)

Subiectul filmului vorbeste despre tacerea Papei Pius al XII-lea (Marcel Iures) in fata dramei Holocaustului. Pelicula povesteste istoria tragica si reala a unui ofiter SS protestant, Kurt Gerstein (personaj al germanului Ulrich Tukur), ale carui semnale de alarma catre Biserica si Vatican in legatura cu lagarele de exterminare naziste ramin fara efect. El este ajutat de un tanar iezuit, Ricardo Fontana, un personaj fictiv, pe care actorul Mathieu Kassovitz il joaca extrem de convingator.

Amen, o productie Franta 2002, evoca un moment care putea deveni reprezentativ prin finalizare estetica, poetica, pentru acea epoca, anume drama unui ofiter SS, protestant, care, prins în sistemul organizarii lagarelor de concentrare, trimite semnale, despre cele ce se petrec în respectivele lagare, catre Biserica si Vatican. Dar fara efect. Constructia filmului, de reportaj, începe socant prin sinuciderea unui evreu (“Numele meu e… sunt evreu… Nu vad alta modalitate de a ajunge în inima oamenilor”) si se încheie printr-o consemnare de cronica (“Raportul lui Gerstein a contribuit la autentificarea holocaustului… Gerstein a fost reabilitat dup? 20 de ani”).
Ambiantele sunt bine prinse, de la confortabilele apartamente de locuit, pâna la somptuoasele si solemnele spatii ale Sfântului Scaun si ale resedintelor cardinalului, în disproportie cu spatiul imagistic acordat atmosferei lagarului de concentrare. Ceea ce se accentueaza sunt confruntarile, intrigile si jocurile de putere dintre nazisti si institutia bisericii catolice. Altfel spus, suntem permanent tinuti nu în centrul tragediei, ci în culisele ei. Expresive sunt si strazile, cu manifestanti si fanfare, interioarele unor imobile, mai ales masa de Craciun de la familia locotenentului SS Gerstein (Ulrich Tukur) sau masa din apartamentul Contelui, de la Vatican a (Ion Caramitru).
Loading...

SE INCARCA
15 • TRAILER FILM

  E3E3E

  FILM

  Loading...
 • Comentarii
 • Detalii
 • *

  code

  Comentarii (1)

  Statistici T5